Miglior Sommelier di'Italia
Stefano Berzi
Stefano Berzi, miglior Sommelier d’Italia Ais 2021
Nato a Bergamo, millesimo 1992; _glio d’arte, padre sommelier e madre cuoca, cresce nell'osteria di famiglia. Dopo l'alberghiero, studia 2 mesi alla Wessex Academy School of English a Pool (UK) nel 2010, e diventa Sommelier professionista AIS nel 2012, di cui è anche degustatore u_ciale e Relatore per diverse lezioni, concernenti non solo il vino ma anche birra e distillati. Completa il suo percorso formativo con il Master "Gestione e Comunicazione del Vino" ad Alma, la scuola di cucina italiana fondata da Gualtiero Marchesi, e consegue il terzo
livello di WSET, di cui è studente per il diploma di quarto livello.
Nel 2019 si classi_ca al terzo posto nel concorso miglior sommelier d’Italia Ais, e vince il Ruinart Challange, concorso promosso dall’omonima Maison di Champagne. Due volte consecutive secondo al concorso miglior sommelier Lombardia nel 2019 e 2020. Vince il Concorso Miglior Sommelier d’Italia Ais, premio Trentodoc nel 2021. Gestisce l’Hosteria del Vapore di Carobbio Degli Angeli, ed è socio di una distribuzione di birra artigianale, UnconventionalBeer.
________________________________________________
Stefano Berzi, the best Sommelier of Italy Ais 2021
Born in Bergamo in 1992, he comes from a family of professionals in the industry, with his father being a sommelier and his mother a cook. He grew up in the family osteria. After attending a hospitality school, he studied for 2 months at the Wessex Academy School of English in Pool, UK, in 2010, and became a professional AIS Sommelier in 2012. He is also an official taster and speaker for various classes, not only focusing on wine but also beer and spirits. He furthered his education by completing the "Wine Management and Communication" Master's program at Alma, the Italian cooking school founded by Gualtiero Marchesi. He also achieved the third level of WSET and is currently a student pursuing the fourth level diploma.
In 2019, he ranked third in the Best Sommelier of Italy Ais competition and won the Ruinart Challenge, a contest promoted by the Champagne house of the same name. He achieved second place in the Best Sommelier Lombardia competition in both 2019 and 2020. In 2021, he won the Best Sommelier of Italy Ais competition, receiving the Trentodoc prize. He manages the Hosteria del Vapore in Carobbio Degli Angeli and is a partner in a craft beer distribution company called UnconventionalBeer.
Apri la mappa - Vai a Google Maps